Overzicht zeldzaamheden

Blog met verhalen over actuele waarnemingen van zeldzame vogels in België.

Augustus 2024

8 september 2024  ·  Simon Feys  ·  1108 × bekeken

Augustus bracht al een pak meer beweging dan juli, het najaar kwam duidelijk goed op gang. Echte kleppers bleven nog uit, maar er waren genoeg leuke en schaarse soorten om iedereen bezig te houden.

Overzicht


Het was nog steeds rustig op het vlak van ‘platvoeten’, maar verrassend was toch de Wilde zwaan die doorheen de maand werd waargenomen in (de omgeving van) het Dal van de Grensmaas (LI). Krooneenden zaten op vijf locaties, met drie exemplaren op Blokkersdijk (AN) als grootste groep. Witoogeenden waren nog wat zeldzamer, met slechts twee exemplaren. Straf was de waarneming van een Alpengierzwaluw door Mauro Impens op 15/08 bij Riemst (LI). Porseleinhoentjes werden van ruim 15 locaties gemeld, o.a. in de Gentbrugse Meersen (OV) lieten enkele juveniele vogels zich vaak erg goed bekijken.

Porseleinhoen Porzana porzana, Gentbrugge, 29 augustus 2024 (Francis Pattyn)

De laatste waarneming van de Kleinst waterhoenen in het Viersels Gebroekt (AN) was op 11/08. In het Trichelbroek bij Veerle (AN) werd van 9 t.e.m. 11/08 ook een exemplaar waargenomen. Roodhalsfuten werden op twee plaatsen gezien, allebei in de provincie Antwerpen. Bij Steenokkerzeel (VB) zat op 15/08 een Griel. Met nog meldingen uit 20 km-hokken, nam het aantal Steltkluten doorheen de maand goed af. In de tweede helft van de maand werden behoorlijk wat Morinelplevieren waargenomen, en dit verspreid over het land. De grootste groep werd bij Haneffe (LG) geteld, en telde op 29/08 maar liefst 28 exemplaren. Een Poelsnip werd op 16/08 bij Helchteren (LI) opgestoten door Geert Beckers. Op 27/08 ontdekte Davy Bosman een juveniele Grauwe franjepoot bij Klemskerke, deze vogel werd daar in totaal op drie dagen gezien (maar was soms ook een tijdje onvindbaar).

Grauwe franjepoot Phalaropus lobatus, Klemskerke, 29 augustus 2024 (Kay Verzele)

Poelruiters werden waargenomen bij het Zwin (WV) op 2/08, bij Doel (OV) op 3/08, en bij Zeebrugge (WV) op 14/08.

Poelruiter Tringa stagnatilis, Zeebrugge, 14 augustus 2024 (Filip De Ruwe)

De eerste Vorkstaartmeeuw van het (na)jaar vloog op 25/08 langs Nieuwpoort (WV). Kenny Hessel zag op 13/08 twee Lachsterns langsvliegen bij Kieldrecht (OV). Doorheen de maand werden een 15-tal Reuzensterns waargenomen. Witwangsterns zaten op 9/08 in de Bichterweerd bij Rotem (LI), en op 30/08 bij Verrebroek (OV). Een Vale pijlstormvogel vloog op 24/08 langs Wenduine. In de tweede helft van augustus was er behoorlijk wat doortrek van Zwarte ooievaars. Weinig beweging bij de Zwarte ibissen, die bleven grotendeels in dezelfde gebieden rondhangen als in juli. Woudaapjes werden nog uit 23 km-hokken gemeld, voor Kwak waren dat er 50. Het hoogste aantal Koereigers bedroeg al 253 exemplaren, deze werden op 13/08 geteld op de slaapplaats in de Blankaart (WV). Augustus is klassiek de maand waarin ook het merendeel van de Purperreigers terug naar het zuiden vliegen. Leuk was de groep van maar liefst 44 exemplaren die op 29/08 over Wuustwezel (AN) vloog. In Nederland zijn dergelijke groepen geen uitzondering, maar in België worden zulke aantallen niet vaak waargenomen. Geen maand zonder Grijze wouw tegenwoordig, op 4/08 werd er een gezien bij Thommen (LG). Een groep van zeven Vale gieren vloog op 7/08 over het Groot Schietveld bij Brecht (AN). Slangenarenden werden nog uit zes gebieden gemeld. De Dwergarend van Zedelgem werd daar nog doorheen de maand gezien. Naast dit exemplaar werden nog drie andere vogels gezien.

Dwergarend Hieraaetus pennatus, Eerengem, 20 augustus 2024 (Filip De Ruwe)

Er waren zeven waarnemingen van Steppekiekendief, op één na allemaal in de tweede helft van de maand. Grauwe kiekendieven waren iets beter vertegenwoordigd, met meldingen uit 36 km-hokken. Er werden 15 Hoppen waargenomen, ietsje minder dan de 20 in augustus vorig jaar. Bijeneters werden van zes gebieden gemeld, de grootste groep bestond uit een 40-tal vogels, deze vlogen op 28/08 rond bij Kieldrecht (OV). Draaihalzen werden uit 56 km-hokken gemeld, deze soort trekt ook in september nog door, en kan zowat overal worden waargenomen. In de laatste week van de maand werden acht Roodpootvalken waargenomen, afhankelijk van hoe de wind zit kunnen er daar in september nog wel wat bijkomen. De Kuifleeuweriken bleven ook nu beperkt tot hun strongholds aan de westkust. Er werden nog slechts vijf Grote karekieten gemeld. Met maar 16 ringvangsten was het een eerder zwakke augustus voor Waterrietzanger. In het Zwin (WV) werd op 30/08 een Struikrietzanger geringd. Meldingen van Snor kwamen nog uit 11 km-hokken. Dat is ongeveer 1/10e van het aantal blokken met Graszangers, alweer een stevige uitbreiding tegenover vorige maand (117 km-hokken in augustus tegenover 79 in juli). Duinpiepers bleken dit najaar goed vertegenwoordigd, en ook van Ortolaan waren er meer meldingen dan vorig jaar tijdens dezelfde periode.

Een welgemeende dank uiteraard aan alle waarnemers, én aan de fotografen voor het gebruik van hun foto's!

Gezocht in september


In september barst het najaar helemaal los, en kan zowat alles. Zeevogels, steltlopers, zangvogels, … uit zowat elke soortgroep is wel iets mogelijk. Afwachten of er nog wat Roodpootvalken tot hier waaien, en wanneer de Bladkoninkjes eraan beginnen. Te verwachten zijn ook soorten als Draaihals en Sperwergrasmus, wat zeldzamer maar zeker doenbaar zijn ook bvb. Grauwe fitis, Dwerggors en Kleine vliegenvanger. Het mag natuurlijk altijd iets meer zijn, wat te denken van een Zwartkopgors? Of nog eens een Goudlijster of Wilgengors? Nu we al een Bonte zanger hebben is het hoog tijd voor een Mirtezanger ook! Krijgen we nog eens een goeie noordwester met veel Vaaltjes, Vorkstaartmeeuwen, pijlen en jagers? Met ertussen een Bruine gent of Wenkbrauwalbatros? Een Blonde ruiter is ook alweer even geleden, net als een Siberische of Bairds strandloper. Zo veel mogelijk buiten zijn is nu de boodschap, alles kan deze maand!

Discussie

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.